سختی گیر رزینی

رزین چیست و چرا در سختی گیر از آن استفاده می کنند ؟

رزین ترکیبی است مصنوعی یا طبیعی که بسیار چسبنده است که اگر تحت شرایطی خاص قرار گیرد سخت می شود .
حلال آن معمولا الکل می باشد و در آب حل نمی شود ، این ترکیب را بر اساس ترکیب شیمیایی و مورد استفاده آن به روش های گوناگونی طبقه بندی می کنند . رزین طبیعی که بهترین نمونه آن شیره درخت کاج می باشد و دارای بوی تندی است . 
این ماده بسیار چسبنده است اما با گذشت زمان سخت می شود .

تعدادی از گیاهان دیگر نیز رزین تراوش می کنند ، همچنین برخی گیاهان ماده ای مشابه به نام صمغ تولید می کنند که با آب واکنش نمی دهد و نرم تر و انعطاف پذیرتر از رزین می باشند .
بعضی از رزین های گیاهی بدلیل داشتن ترکیبات ناپایدار ، بشدت فرار هستند .

توجه : اشتباه در تشخیص درختان رزین دار می تواند عواقب ناگواری داشته باشد ، زیرا برخی از آنها حاوی ترکیب هپتان هستند که هیدروکربنی قابل اشتعال و انفجار است .

رنگ رزین گیاهی از شفاف تا قهوه ای تیره متغیر است و دارای سختی و کدورت های متفاوتی است .

یکی از رزین گیاهی معروف و زینتی ، کهربا می باشد که اغلب به رنگ طلایی تیره یافت شده که رنگ متعارف رزین‌های گیاهی است ، در حالتی نادر کهربا به رنگ آبی نیز دیده می شود .

از گذشته تا به امروز بشر از رزین کاج برای درزگیری قایقها ، ظروف غذا ، مومیایی کردن اجساد و مصارف دیگر استفاده می کند .
همچنین از این ماده در ساخت عطر، جواهر، لاک ، جوهر، جلا و بسیاری از اشیاء دیگر مورد استفاده می شود .

پیشرفت تکنولوژی و پی بردن به اینکه می توان این ماده را به پلیمر تبدیل کرد منجر به کشف رزین‌های مصنوعی شد .

اکثر پلیمرها را با رزین‌های مصنوعی می سازند زیرا ارزان تر و تصفیه آنها راحت تر می باشد .

از جمله مزایای رزین‌های مصنوعی نسبت به رزین‌های طبیعی پایدارتر، قابل پیش بینی تر و یکنواخت تر بودن آنها هست چون تحت شرایط کنترل شده ساخته می شوند و تولیدات ناخالص در آنها وجود ندارد .

رزین‌های مصنوعی در آزمایشگاه از طریق ترکیب کردن مواد شیمیایی ساخته می شوند و نتیجه واکنش ، تشکیل ترکیبات چسبناک است .

این ماده می تواند در بسیاری از موارد از جمله تولید پلاستیک ، رنگ و بجای رزین طبیعی مورد استفاده قرار گیرد .

 دانه های رزین یکی از اجزای مهم در تجهیزات سختی گیر آب می باشند که در انواع کاتیونی و آنیونی در پایین ترین سطح از مخزن قرار می گیرند . دانه های رزین در اثر تماس با آب ممکن است در آن شناور شوند ، به همین دلیل آنها را بر روی بستری از سیلیس قرار می دهند . با استفاده زیاد از سختی گیر رزینی و وجود املاحی از قبیل مس و منگنز در آب به مرور به کارایی رزین آسیب زیادی وارد نموده و به همین دلیل لازم است لایه های رزینی تعویض شوند .

سختی گیر های رزینی پرکاربردترین و رایج ترین نوع دستگاه سختی گیر در بازار هستند . این سیستمها را به نام های سختی گیر مکانیکی یا تبادل یونی و همچنین رسوب گیر رزینی نیز می شناسند . از املاح موجود در آب بیشتر کلسیم و منیزیم باعث تشکیل رسوب و باعث گرفتگی در تاسیسات و دستگاه های مختلف می شوند .

چاره کار این است که این مواد معدنی از آب گرفته شود و یا اجازه ته نشین شدن به آنها داده نشود . این کار با استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی و فرآیند تبادل یونی و برخی از روش های دیگر قابل اجرا است .

سختی گیرهای رزینی برای نرم کردن آب از تبادل یونی استفاده می کنند . این دستگاه ها در واقع اقدام به تعویض یون های منیزیم و کلسیم موجود در آب با سایر یون ها می کنند . برای مثال سدیم را به پتاسیم تبدیل می کنند . این یون های مبدل به شکل نمک سدیم یا پتاسیم در مخزن مبدل یونی افزوده می شوند . این موضوع باعث می شود که املاح موجود در آب خاصیت رسوب کنندگی خود را از دست بدهند و آب سخت به آب نرم تبدیل شود .

مزایای استفاده از  دستگاه سختی گیر رزینی

1.   باعث نرم شدن آب و عمر مفید تجهیزات

2.   عدم رسوب گرفتگی

3.   عدم گرفتگی در سیستم برج های خنک کننده

4.   افزایش سرعت چرخشی آب

5.   جلوگیری از آسیب دیدن پوست و مو

6.   جلوگیری از تشکیل زنگ زدگی در مدار انتقالی آب

7.   افزایش طول عمر ماشین آلات شستشوی صنعتی و خانگی

موارد کاربردی دستگاه سختی گیر رزینی

1.   حذف سختی آب در دیگ بخار بویلر و پکیج

2.   حذف سختی آب از آب ورودی به شوفاژ خانه

3.   کاهش سختی آب های آشامیدنی

4.   استفاده به عنوان پیش تصفیه در دستگاه های تصفیه آب صنعتی

5.   حذف سختی آب چاه

6.   استفاده در خشکشویی ها و رستوران های بزرگ

7.   استفاده برای سختی گیری در برجهای خنک کننده

8.   هزینه های مصرف انرژی کاهش می یابد

9.   عدم تشکیل لکه های سفید رنگ روی سطوح

10.کاهش مصرف مواد شوینده و تغییر رنگ البسه 

بک واش دستگاه سختی گیر رزینی

 از مهمترین مراحل شستشوی دستگاه محسوب می شود . دلیل این امر نیز این است که بستر رزین در زمانی که دستگاه سختی گیر در وضعیت سرویس قرار داشته ، مدت زیادی تحت جریان مداوم آب از بالا به پایین بوده و به این ترتیب ، بستر رزین کاملاً حالت فشرده پیدا کرده است .

در حالت بک واش ، جهت جریان آب معکوس شده و آب در داخل سختی گیر از پایین به بالا حرکت می کند . این کار موجب انبساط بستر رزین و شناور شدن دانه های رزین شده و ضمن آماده سازی بهتر آنها برای احیا ، ذرات معلق درگیر شده در داخل بستر رزین نیز از دستگاه سختی گیر خارج می شوند .

مدت زمان بک واش دستگاه سختی گیر، بین 5 تا 15 دقیقه (معمولاً 10 دقیقه) و با دبی بین 12 تا 30 متر بر ساعت بوده و حجم مخزن رزین می بایست به گونه ای باشد که بستر رزین بتواند به میزان 50 درصد انبساط داشته باشد .

نهایتاً زمانی بک واش به انتها می رسد که آب خروجی حاصل از بک واش ، کاملاً تمیز و شفاف شده باشد .

نحوه عملکرد سختی گیر رزینی

روش کار سختی گیرهای رزینی به این شکل است که آب سخت با عبور از روی رزین های این سختی گیر پس از مدت زمانی قدرت تبادل یونی خود را از دست می دهند .

وقتی املاح قدرت تبادل یونی خود را از دست بدهند و از کارایی بیفتند ، در این زمان با محلول نمک یا کلرید سدیم 10 درصد شسته می شوند ، تا قدرت تبادل یونی آنها مجدداً احیا شود .

قبل از عبور آب نمک از روی رزین ، ابتدا آبکشی رزین صورت می گیرد ، تا نمک وارد سیستم حرارت مرکزی نشود ، زیرا نمک به شدت خورنده است .

 

سختی آب را با واحد PPM اندازه گیری می کنند . آب با داشتن حداکثر 150PPM نرم است و آبی که دارای 150 تا 250 PPM باشد متوسط و اگر بیش از 250 PPM باشد آب سخت است .

وقتی آب وارد سیستم حرارت مرکزی می شود ، باید از نوع آب نرم باشد .

بنابراین باید اوپراتور موتورخانه مرتباً با نمونه برداری از آب خروجی سختی گیر رزینی ، سختی آب را بررسی کند و به شکلی برای شستشوی سختی گیر رزینی برنامه ریزی کند ، تا آب مرتباً بصورت نرم و با سختی پایین وارد سیستم حرارت مرکزی شود .

در ضمن باید به خاطر داشته باشید که در سیستم های تهویه مطبوع به غیر از دیگ ، آب ورودی به برج های خنک کننده و همچنین آب مبرد هم به وسیله سختی گیر تامین می شود .

انواع سختی گیر رزینی بر اساس نحوه عملکرد

 

سختی گیر اتوماتیک

احیا و تمیز کردن رزین یکی از مهم ترین عملیاتی می باشد که لازم است پس از حذف سختی آب در دستگاه های سختی گیر انجام شود . انجام این عمل در برخی از تجهیزات و تشخیص زمان آن به صورت اتوماتیک و بدون دخالت اپراتور انسانی صورت می گیرد . به این دستگاه ها اصطلاحا سختی گیر تمام اتوماتیک گفته می شود .   

سختی گیر نیمه اتوماتیک

در سختی گیر نیمه اتوماتیک ، به دلیل استفاده از شیر سولو ولو، فرآیند تشخیص زمان شستشو و تعویض رزین به صورت خودکار صورت نگرفته و نیاز به اپراتور انسانی برای انجام این کار می باشد .

انواع سختی گیر رزینی بر اساس ساختار و شکل کلی

سختی گیر رزینی تک مخزن

در ساختار این دستگاه تنها یک منبع در نظر گرفته شده است که آب سخت وارد آن شده و پس از عبور از لایه های رزینی  به آب نرم تبدیل شده و در نهایت از مخزن خارج می شود . عملکرد دستگاه در مرحله تعویض و شستشو رزین مختل شده و پس از اتمام این فرآیند ، مجدد کار آن شروع خواهد شد .

سختی گیر رزینی دو مخزن

با توجه به محدودیت های موجود در نوع تک مخزن سختی گیرهای آب در فرآیند تعویض رزین ، نوع دو مخزن آن طراحی شده است . در این نوع سختی گیر رزینی ، دو مخزن در نظر گرفته شده است ، به طوریکه در مرحله تعویض یا شستشو لایه های رزین ، مخزن جایگزین فرآیند سختی گیری آب را انجام می دهد . در نتیجه می توان گفت ، سختی گیرهای دو مخزن کارکرد بهتری داشته و راندمان بالاتری در فرآیند حذف سختی آب دارند .

شرکت سازآب از سال 1395 همزمان با تاسیس شرکت ،  شروع به تولید انواع محصولات تصفیه ایی آب ازقبیل سختی گیر ، فیلترشنی ، آب شیرین کن و .... نموده و استفاده از بهترین متریال و تکنولوژی روز دنیا و همچنین بکارگیری متخصصین کاربلد و فنی توانسته در تولید این محصولات حرفی برای گفتن داشته باشد . در حال حاضر پیشرفت و فروش بالای محصولات این شرکت بیانگر این موضوع می باشد . جهت کسب اطلاعات بیشتر به کارشناس بخش فروش  و یا وب سایت سازآب مراجعه نمایید .

تلفن ارتباط با مشتری : 88571656-021   و   09123837042